Käteisen eli seteleiden ja kolikoiden pankkitilille tallettaminen on vähentynyt vuosien saatossa. Samalla siitä on paikoin tehty vaikeampaa ja kalliimpaa, mitä se on aiemmin ollut.

Käteistä talteen tilille

Tämä johtuu rahan digitalisaatiosta, sillä useimmiten raha siirtyy pankki- ja luottokorttien kautta tileille sekä nykyään myös esimerkiksi sovellusten kuten MobilePayn ja Siirto-sovelluksen avulla. 

Vielä on kuitenkin mahdollista tallettaa käteistä tilille, ilman että tarvitsee asioida pankissa niiden suppeina aukioloaikoina. Talletusautomaatti on ollut pitkään yksi kätevimpiä välineitä talletusten tekemiseen. Niitä on tullut viime vuosina esimerkiksi hypermarkettien auloihin Otto-pankkiautomaattien yhteyteen. 

Pankin konttorissa on siis edelleen mahdollista tallettaa käteistä tilille. Haasteeksi ja hidasteeksi ovat muodostuneet pankkien konttorien aukioloaikojen supistamiset. Toisena haasteena ovat pankkien kulut, joita ne voivat veloittaa tästä toimenpiteestä, joka joskus oli pankeille arkipäivää ja normaalia palvelua. Fakta kuitenkin on, että rahat siirtyvät helpommin ja nopeammin verkossa, joten pankitkin haluavat tehostaa palveluitaan muualle. Kuten vaikkapa rahastojen myymiseen. 

Talletusautomaatit helpottavat elämää

Talletusautomaatit ovat käteviä käteisen tallettamiseen. Otto-pankkiautomaattien yhteyteen on ilmestynyt talletusautomaatteja ja tällaista yhdistelmää kutsutaan TalletusOtto-automaatiksi. Näillä automaateilla onnistuu seteleiden ja kolikoiden talletus, kun taas OttoPlus -automaateilla onnistuu vain setelien talletus.

Asiakas voi valita automaatilla, haluaako hän nostaa vai tallettaa rahaa. Jos hän haluaa tallettaa, tulee ensiksi asettaa pankkikortti (joka on liitetty tiliin, jolle haluaa tallettaa rahaa) automaattiin. Tunnusluvun antamisen jälkeen kortin voi ottaa pois. 

  • Tämän jälkeen automaatti kysyy haluaako asiakas tallettaa seteleitä. Jos näin on, setelit asetetaan päällekkäin tasaisesti avautuvaan luukkuun. 
  • Tämän jälkeen odotetaan, että luukku menee kiinni ja automaatti laskee rahat.
  • Automaatti kysyy, haluaako asiakas tallettaa lisää seteleitä tai mahdollisesti kolikoita. 
  • Kun kaikki setelit ja kolikot on asetettu automaattiin, hyväksytään talletus 
  • Odotetaan kuitin tulostumista 

Talletusautomaateissa ovat talletusrajat. Maksimissaan automaatti hyväksyy 5000 euroa rahaa, mutta pankeilla voi olla esimerkiksi 1000 euron talletusraja kuukautta kohden. Kertatalletus voi olla maksimissaan 200 seteliä. 

Seteleistä hyväksytään 5 € – 500 € setelit ja kolikoista väliltä 1 sentti – 2 €. Joskus automaatti saattaa palauttaa rahan, eikä hyväksy sitä. Tällöin kannattaa kokeilla syöttää raha uudestaan. Rahan tulee olla ehjä, eikä siinä saa olla esimerkiksi roskia kiinni. Jos asiakas yrittää syöttää esimerkiksi dollareita tai kruunuja, automaatti palauttaa nekin asiakkaalle eikä hyväksy niitä. 

Talletusautomaatti on toiminnassa kirjoitushetkellä Danske Bankin, Nordean, OP:n, Aktian, POP-pankkien ja Säästöpankkien sekä Oma Säästöpankin debit-korteilla. Niihin käyvät myös muut em. pankkien sirukortit, joissa on debit-mahdollisuus, kuten Visa Electron ja yhdistelmäkortit.

Talletusautomaateissa on otettu huomioon myös mahdollinen rahanpesu ja sen epäily. Asiakkaat tunnistetaan sirukorttien ja kameravalvonnan avulla. Pankit voivat tarkkailla asiakkaiden rahaliikennettä kokonaisuutena, kuten myös talletuksia talletusautomaateilla osana kokonaisuutta. Rahanpesun estämiseksi automaateilla on talletusrajat. 

Automaatit suorittavat myös aitous- ja laatutarkistukset, joten ne ymmärtävät ja havaitsevat jos seteleissä ja kolikoissa on jotain erikoista. Jos automaatti ei heti tunnista rahoja aidoiksi, ne laitetaan ns. sivuun ja nämä rahat hyvitetään mahdollisesti jälkikäteen, kun ne on manuaalisesti tarkistettu. 

Talletusautomaatin hyödyt

Talletusautomaatti on monessa mielessä erinomainen palvelu. Talletusautomaattien avulla on helppo laittaa säästöön esimerkiksi kirppismyynneistä saadut rahat, pullopalautuksista kertyneet rahat (jos niitä ei halua hyvitettävän kaupassa) ja muut käteisrahat, joiden käyttäminen on vähentynyt viime vuosina - ja varsinkin vuonna 2020 - 2021 maailmantilanteesta johtuen, jolloin käteistä rahaa ei suosita tartuntojen vuoksi käytettävän kaupoissa. 

Monilla on myös isovanhempia, jotka antavat silloin tällöin avustusta lapsenlapsilleen käteisenä. Pienetkin summat on helppo käydä siirtämässä kauppareissun yhteydessä talteen tilille, jonka jälkeen sen edelleenkäyttäminen on paljon helpompaa.

Talletusautomaatin avulla rahat saa kätevästi säästötilille, jos säästötilin korot ovat sopivan korkeat. Rahat voi toki tallettaa käyttötilille, jolloin niiden käyttäminen on helpompaa ja jouhevampaa päivittäisissä tapahtumissa. Luottokorteille suoraan käteisen siirtäminen ei ole mahdollista, mutta rahat voi siirtää jälkeenpäin verkkopankissa kätevästi luottokortille, jos näin halutaan. 

Talletettuja rahoja voi myös luonnollisesti käyttää lainojen maksuun, esimerkiksi silloin jos haluaa maksaa näillä rahoilla kulutusluottojen ja pikavippien kuukausieriä. Kulutusluotot ja muut vakuudettomat lainat kannattaa kilpailuttaa, sillä pienimmät kuukausierät on aivan mahdollista maksaa vaikkapa juuri kuukausittaisilla kirpputorimyynneillä, jolloin lainan ottajastakin tuntuu siltä ettei omia käyttörahoja tarvitse kuluttaa lainan maksamiseen takaisin. 

Automatia on automaattien takana

Talletusautomaattien takana on Automatia. Automatia Pankkiautomaatit Oy on Otto-, OttoPlus- ja TalletusOtto-käteisautomaattien ylläpitäjä ja kehittäjä. Suomessa toimivat täyden palvelun pankit ovat Automatia Pankkiautomaatit Oy:n asiakkaita.

Automatialla on ainakin 150 TalletusOtto-automaattia Suomessa (tiedot vuodelta 2016). Näillä automaateilla tehdään jopa tuhansia talletuksia kuukaudessa. Seteleiden määrä talletuksista on korkea, sillä 90 % talletetusta rahasta on seteleinä. OttoPlus -automaatteja on asennettu myös ulkoseiniin, jolloin talletukset onnistuvat vuorokauden ympäri kellon jokaisena tuntina. 

Automatian sivuilla on kätevä Missä talletus? -osio, jossa käyttäjä voi sijaintinsa perusteella hakea lähintä TalletusOttoa tai OttoPlus-automaattia.  

Lisää Top5Credits
↑ mainos ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Käteistä talteen tilille: 4.2/5 yritykseltä 312 äänet
Laura Laura
Laura on suomalainen copywriter ja kääntäjä, jonka erikoisalaa ovat erityisesti erilaiset rahoitusmarkkinoiden aiheet. Lisätietoja...