Lainaa voi tarvita monissa eri elämäntilanteissa ja moniin eri tarkoituksiin. Näissä tapauksissa on hyvä pohtia, onko kannattavampaa kerätä useita pienempiä lainoja vai yrittää yhdistää ne yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Lähes poikkeuksetta pienemmät lainat ovat kalliimpia ja näin ollen summat kasvavat nopeasti, kun pienistä summista kasvaakin yhteismäärältään valtava kuluerä. Moni on huomannut, että useiden luotonantajien pienet lainat ovat yllättäen kasvaneet suureksi velvoitteeksi, josta ei enää välttämättä selviäkään itse. Pahimmassa tapauksessa joutuu kierteeseen, jossa pienten lainojen suuriksi kasvaneiden kustannusten maksamiseksi joutuu aina ottamaan uutta lainaa.

Kannattaako ottaa yksi suurempi vai useita pienempiä lainoja?

Yhdistelylainaksi taas kutsutaan suurempaa lainaa, jonka tarkoituksena on kerätä yhteen useat pienet, eri luotonantajilta otetut lainat. Tällöin lainoista saadaan yksi kokonaisuus, jota on helpompi hallita ja jonka kustannuksista, eräpäivistä ja muista ehdoista on helpompi pysyä perässä.

Usein yhdistelylainan ottaminen kannattaa, koska suuremmalle ja pidempiaikaiselle lainalle saa matalamman koron kuin pienten lainojen yhteenlasketut korot ja kulut olisivat. Pienet lainat pääsevät kasvamaan kuluja ja korkoja huimaavan nopealla vauhdilla. Maksat myös kokonaisvaltaisesti vähemmän kuluja, kuten aloitus- ja avausmaksuja, sillä lainoja on yhdistelylainan tapauksessa enää yksi useamman sijaan.

Monet pankit Suomessa tarjoavat yhdistelylainapalveluita. Lainasta maksamasi korko ja muut kulut riippuvat pankin ehdoista ja vallitsevasta korkotasosta, mutta lähes poikkeuksetta vertaileminen ja kilpailuttaminen kannattavat. Huomioi hakiessasi sekä lainan nimelliset että todelliset korot. Lainan todellinen vuosikorko pitää sisällään sekä nimelliskoron että kaikki muut lainasta maksettavat kustannukset, kuten avausmaksut ja tilinhoitomaksut. Kaikki käyttöehdot ja muut sopimukset kannattaa käydä läpi tarkasti ennen valintaa.

Saadaksesi kokonaiskuvan pienten lainojesi tilanteesta suosittelemme kirjoittamaan kaikkien lainojen takaisinmaksuaikataulun, korkotason, jäljellä olevan lainasumman, kulujen suuruuden ja muut yksityiskohdat paperille tai esimerkiksi Exceliin. Näin sinun on helppo pysyä perässä siitä, mitä lainoja sinulla on ja miten niitä voisi mahdollisesti parantaa.

Lisää Top5Credits
↑ mainos ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Kannattaako ottaa yksi suurempi vai useita pienempiä lainoja?: 4.2/5 yritykseltä 23 äänet
Laura Laura
Laura on suomalainen copywriter ja kääntäjä, jonka erikoisalaa ovat erityisesti erilaiset rahoitusmarkkinoiden aiheet. Lisätietoja...