Tämän artikkelin tarkoituksena on opettaa sinulle, mitä Bitcoinit ovat, mihin niitä voi käyttää ja miten niitä voi käyttää.

Mikä on Bitcoin?

Bitcoinia pidetään tällä hetkellä maailman tunnetuimpana digitaalisena virtuaalivaluuttana. Bitcoin on vuonna 2008 luotu avoimeen lähdekoodiin perustuva kryptovaluutta. Bitcoinit ovat olemassa vain digitaalisessa muodossa, eli fyysisiä seteleitä tai kolikoita ei ole olemassa. Bitcoinin kehittäjän henkilöllisyyttä ei tunneta: hänestä tiedetään vain hänen käyttämänsä nimimerkki, Satoshi Nakamoto. Toisin kuin viralliset valuutat, Bitcoinit eivät ole sidottuja valuuttakursseihin eivätkä niitä laske liikkeelle keskuspankit tai muutkaan hallitsijatahot. Bitcoinit perustuvat lohkoketjutekniikkaan, johon kirjataan tapahtumat tietyllä ajanjaksolla. Nämä vertaisverkot käyttävät toiminnassaan monimutkaisia matemaattisia kaavoja. Mikään yksittäinen taho ei omista tätä tietokantaa, vaan se on hajautettu valtavalle määrälle eri toimijoita eri puolilla maailmaa. Siinä missä virallisen rahan käytössä välikätenä toimii pankki, joka veloittaa maksuista oman provisionsa, Bitcoinien käyttöön ei liity välikäsiä, vaan käyttäjät asioivat suoraan keskenään.

Näiden seikkojen vuoksi Bitcoin ei ole raha vaan vaihdannan väline. Bitcoinin käyttö perustuu maksajan ja maksun vastaanottajan väliseen sopimukseen, kun taas viralliset valuutat ovat viranomaisten liikkeelle laskemia. Virallisten valuuttojen valuuttakurssit vaihtelevat toisista valuutoista riippuen, mutta Bitcoinin arvo taas määräytyy sen kysynnän ja tarjonnan perusteella. Tavallisten pankkien tapauksessa rahansiirrot ja käyttäjien tiedot ovat pankin hallinnassa, kun taas Bitcoin-järjestelmä on avoin kaikille käyttäjille. Kuka tahansa voi tarkastella liikennettä ja rahansiirtoja. Rahansiirtoja ei voida kuitenkaan lainkaan liittää suoraan yksittäiseen henkilöön, sillä Bitcoin-tilejä ei ole yhdistetty valuutan käyttäjien henkilötietoihin. Näin ollen Bitconeilla on mahdollista käydä kauppaa täysin anonyymisti.

Bitcoinien omistaja voi tallettaa varansa tietokoneelle virtuaalilompakkoon, tai säilyttää ne kolmannen osapuolen palveluntarjoajalla. Bitcoineja voi lähettää Internetin kautta kenelle tahansa, jolla on olemassa oma Bitcoin-osoite, huolimatta lähettäjän tai vastaanottajan maantieteellisestä sijainnista tai heidän kotimaansa virallisesta valuutasta.

Vaikka Bitcoin ei olekaan Suomessa virallinen maksuväline, siitä on kuitenkin kehittynyt laajalti hyväksytty maksuväline, jolla voi nykyään ostaa lähes mitä tahansa. Bitcoineja käytetään pääasiassa kaupankäynnissä verkon kautta, mutta myös fyysinen kaupankäynti on tullut yhä suositummaksi. Suomen ensimmäinen Bitcoin-automaatti perustettiin Helsinkiin vuonna 2013, ja Suomessa toimii myös esimerkiksi maailman ensimmäinen Bitcoineja hyväksyvä minigolfrata. Nykyään Bitcoin-automaatteja löytyy myös muilta Suomen paikkakunnilta. Bitcoineja käytetään yleisesti myös sijoittamiseen, ja kryptovaluuttoihin sijoittaminen onkin lisääntynyt viime vuosina räjähdysmäisesti. Käytännössä Bitcoin-maksun tekeminen tapahtuu joko verkkoselaimella tai älypuhelimen sovelluksen kautta.

Lisää Top5Credits
↑ mainos ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Mikä on Bitcoin?: 4.2/5 yritykseltä 27 äänet
Laura Laura
Laura on suomalainen copywriter ja kääntäjä, jonka erikoisalaa ovat erityisesti erilaiset rahoitusmarkkinoiden aiheet. Lisätietoja...