Internetiä selaillessaan ja erilaisia lainoja tarkastellessaan tulee törmänneeksi useaan erilaiseen termiin, jotka kuulostavat tutuilta, mutta joiden todellinen merkitys jää vielä hieman pimentoon. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä termejä, joista lainojen yhteydessä kuulee puhuttavan.

Mitä erilaiset lainoihin liittyvät termit tarkoittavat?

Lainan takaisinmaksuaika kertoo ajan, jossa luotto maksetaan kokonaisuudessaan takaisin luoton myöntäneelle taholle. Lainan takaisinmaksuaikaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon lainan summa ja omat tulot ja menot. Takaisinmaksuaika ei kannata asettaa liian lyhyeksi, jotta takaisinmaksuaikataulussa on mahdollista pysyä eikä takaisinmaksu aiheuta talousvaikeuksia. Liian pitkä takaisinmaksuaika taas korottaa lainan kustannuksia turhaan. Usein lainaa voi kuitenkin lyhentää sovittua enemmän, joten liian pitkä takaisinmaksuaika on usein liian lyhyttä parempi.

Kuukausierällä tarkoitetaan lainasta joka kuukausi maksettavaksi tulevaa laskua. Tämä lasku voi sisältää esimerkiksi lainan lyhennyksen, lainasta perittävät korot ja lainan muut kustannukset. Useimmiten kuukausierät maksetaan tasasuurissa erissä, joita kutsutaan myös annuiteeteiksi. Annuiteettilainassa jokainen kuukausierä on yhtä suuri lainan takaisinmaksuajan loppuun saakka.

Lainan nimelliskorko tarkoittaa lainasta perittävän koron määrää, eikä sisällä mitään muita lainaan liittyviä maksuja. Nimelliskorko on se korko, joka on merkitty lainasopimukseen, ja jonka määrittää lainan myöntäjä. Nimelliskorko ei kuitenkaan ole kovin hyvä mittari lainoja vertailtaessa, sillä lainoihin voi sisältyä myös muita kustannuksia, jotka riippuvat esimerkiksi lainan tarjoajasta, hakijan maksukyvystä ja yleisestä markkinatilanteesta.

Lainan todellinen vuosikorko ottaa huomioon sekä lainan nimelliskoron että lainan muut kulut. Todellinen vuosikorko on yleensä hyvä tapa vertailla lainojen kokonaiskustannuksia, sillä se ottaa huomioon sekä koron että kaikki muut lainasta aiheutuvat kustannukset, kuten avausmaksun, tilinhoitomaksun ja muut erilaiset maksut. Toisaalta lyhyiden lainojen kohdalla todellinen vuosikorko prosenttimääräisesti laskettuna voi antaa hieman vääristyneen kuvan, sillä esimerkiksi mahdollinen avausmaksu saattaa muuttaa pienen lainan todellisen vuosikoron prosentin todella suureksi ilman, että summa todellisuudessa on suuri. Todellinen vuosikorko on nykyään ilmoitettava kaikkien lainatarjousten yhteydessä, eli eri lainojen vertailu on helppoa.

Lainan viitekorolla tarkoitetaan sitä korkoa, johon lainan korko on sidottu. Viitekorkona käytetään usein kolmen kuukauden Euribor-korkoa tai vaihtoehtoisesti lainanantajan omaa viitekorkoa. Viitekoron päälle lisätään yleensä marginaaliksi kutsuttu prosenttiosuus, jonka suuruus riippuu lainan myöntävästä tahosta. Lainan korko taas muodostuu viitekoron ja marginaalin summasta. Otathan huomioon, että edellä mainitun mukaisesti lainan todellinen vuosikorko usein eroaa lainan nimelliskorosta.

Tilinhoitomaksu on maksu, jota lainan tarjoajat voivat veloittaa esimerkiksi kertaluonteisesti, kuukausittain tai muuhun ajanjaksoon perustuen. Lainaa hakiessa on syytä tarkistaa myös juuri tarjoajan tilinhoitomaksut ja muut palvelumaksut, joita ei lueta koroksi, mutta jotka helposti kasvattavat lainan määrää.

Lisää Top5Credits
↑ mainos ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Mitä erilaiset lainoihin liittyvät termit tarkoittavat?: 4.2/5 yritykseltä 21 äänet
Laura Laura
Laura on suomalainen copywriter ja kääntäjä, jonka erikoisalaa ovat erityisesti erilaiset rahoitusmarkkinoiden aiheet. Lisätietoja...

60000
Lainasumma 100 € - 60 000 €
Korko 6,26 %
Eräpäivä 1 - 15 vuotta
10000
Lainasumma 2 500 € - 10 000 €
Korko 7,99 %
Eräpäivä 2 - 8 vuotta
4000
Lainasumma 50 € - 4 000 €
Korko 29,97 %
Eräpäivä 3 - 36 kk