Hakija ei välttämättä tule ajatelleeksi, mihin kaikkeen lainoja myöntävät pankit ja rahoituslaitokset kiinnittävät huomiota pohtiessaan, voivatko ne lainata rahaa kyseiselle hakijalle. Listaamme tässä artikkelissa muutamia tekijöitä, joista hakijan voi olla hyvä tietää ennen hakemuksen lähettämistä pankkiin. Erityisen hyödyllinen tämä lista on hakijalle, joka on aiemmin saanut hylätyn lainapäätöksen, mutta hylkäyksen syyt ovat jääneet epäselviksi ja asia on jäänyt kaihertamaan. Tämän listan luettuasi olet taas seuraavalla lainanhakukerralla hieman viisaampi!

Miten pankit arvioivat lainojen hakijoita?

Asiakasta arvioidessaan pankki laskee, kuinka todennäköisesti kyseinen asiakas on kykeneväinen maksamaan pankin lainaaman rahasumman takaisin. Tähän luokitukseen vaikuttaa esimerkiksi asiakkaan maksuhistoria ja mahdolliset maksuhäiriömerkinnät, asiakkaan tulot ja asiakkaan ikä. Pankki ei halua menettää rahaa ja joutua kirjaamaan luottotappioita, joten matalan luottoluokituksen saavalle asiakkaalle ei usein voida myöntää lainaa.

Maksuhistoria ja maksuhäiriömerkinnät

Pankki selvittää, onko asiakkaalla taustallaan maksuongelmia tai luottotietohäiriöitä. Mikäli näin on, pankki laskee asiakkaan luottoluokitusta, ja lainan saaminen on hankalampaa, ellei mahdotonta. Mikäli sinulla siis on aiempia maksuhäiriömerkintöjä, yritä selvittää asia aiempien velkojiesi kanssa ennen uusien lainojen hakemista. Lainaa ilman luottotietoja voi joskus olla hankala saada, mutta ei kannata lannistua!

Asiakkaan tulot

Pankki haluaa tietää, minkälaisessa työssä asiakas on ja minkälaiset tulot tällä on. Mikäli tulot ovat vähäiset ja työtä ei ole tai se on kovin vaihtelevaa, pankki ei välttämättä voi myöntää lainaa. Mikäli pankki pelkää, että asiakas ei voi maksaa myönnettyä lainaa takaisin, on pankki haluton antamaan sitä. Pankin on varmistuttava siitä, että asiakas on maksukykyinen.

Asiakkaan menot

Pankki haluaa tietää myös, kuinka suuret asiakkaan menot ovat. Pankki haluaa selvittää, kuinka paljon asiakkaalla jää niin sanotusti käteen palkasta kaikkien kiinteiden kulujen ja muiden lainanlyhennysten jälkeen. Mikäli tulosi ovat matalat ja menot korkeat, kannattaa kiinnittää huomiota joko tulojen kasvattamiseen tai menojen vähentämiseen.

Asiakkaan ikä

Kaikilla pankeilla ja rahoituslaitoksilla on ehdoton 18 vuoden alaikäraja. Joillakin tarjoajilla ikäraja voi olla pankista tai tuotteesta riippuen jopa korkeampi, esimerkiksi 25 vuotta. Jos olet epävarma siitä, oletko tarpeeksi vanha, kannattaa pankkiin ottaa yhteyttä ja kysyä suoraan. Hyödyllistä tietoa voi löytyä myös pankin verkkosivustolta.

Lisää Top5Credits
↑ mainos ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Miten pankit arvioivat lainojen hakijoita?: 4.2/5 yritykseltä 23 äänet
Laura Laura
Laura on suomalainen copywriter ja kääntäjä, jonka erikoisalaa ovat erityisesti erilaiset rahoitusmarkkinoiden aiheet. Lisätietoja...

2250
Lainasumma 30 € - 2 250 €
Korko 30 %
Eräpäivä 7 - 90 päivää
5000
Lainasumma 500 € - 5 000 €
Korko 19,9 %
Eräpäivä 2 – 10 vuotta
2100
Lainasumma 10 € - 2 100 €
Korko 10 %
Eräpäivä 0
60000
Lainasumma 500 € - 60 000 €
Korko 4,68 %
Eräpäivä 1 – 18 vuotta
10000
Lainasumma 1 000 € - 10 000 €
Korko 6 %
Eräpäivä 2 – 5 vuotta
60000
Lainasumma 500 € - 60 000 €
Korko 4,5 %
Eräpäivä 1 - 15 vuotta