Kun asiakas hakee lainaa pankista tai muulta luottolaitokselta, tarkastetaan tämän luottotiedot lähes poikkeuksetta. Asiakkaan on siis itsekin hyvä olla tietoinen siitä, mistä omat luottotiedot voi tarkistaa, mitä se maksaa, kuka sen voi tehdä ja mikä luottotietoihin vaikuttaa.

Miten tarkistan omat luottotietoni?

Luottotiedoilla kuvataan lainan hakijan, eli yksityishenkilön tai yrityksen, maksukykyä ja maksuhalukkuutta. Tämän tarkastuksen tarkoituksena on varmistaa hakijan luotettavuus ja kyky suoriutua taloudellisista sitoumuksistaan. Lainanhakutilanteiden lisäksi luottotiedot tarkastetaan usein myös esimerkiksi asuntoa vuokratessa ja puhelinliittymää avatessa. Luottotietorekisteristä selviää, mikäli henkilöllä on aiemmin ollut ongelmia maksuista selviytymisessä tai mikäli maksuja on jäänyt väliin.

Omien luottotietojen tarkastaminen silloin tällöin kannattaa, sillä silloin ei tule esimerkiksi turhaan haettua sellaisia tuotteita, joihin vaaditaan virheetön luottotietorekisteriote. Tarkistaminen on järkevää erityisesti silloin, jos tietää itse jättäneensä laskun maksamatta ja epäilee laskusta muodostuneen maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin.

Luottotietorekisteriä ylläpitävät Suomessa kaksi yritystä: Suomen Asiakastieto Oyj ja Bisnode Finland Oy. Yritysten toimintapeiaate on sama ja ne toimivat samalla alalla. Näiden kahden toimijan luottotietorekisterit ovat kuitenkin erillisiä ja niiden tiedoissa saattaa olla eroavaisuuksia. On siis huomioitava, että luotonantaja voi joko tarkistaa vain toisen rekisterin tai molemmat – tästä huolimatta on hyvä olla itse perillä, miltä rekisterien luottotieto-otteet näyttävät.

Ensimmäinen luottotieto-ote joka vuosi on veloitukseton ja seuraavista tulee maksaa. Näin ollen luottotieto-otteita ei kannata pyytää turhaan, mutta niiden hankkiminen säännöllisesti esimerkiksi juuri kerran vuodessa on hyvä toimintatapa. Luottotieto-otteen voi pyytää lähettämällä Suomen Asiakastieto Oyj:lle tai Bisnode Finland Oy:lle tarkistuspyyntö. Luottotieto-otteesta selviää mahdolliset merkinnät, niiden syntymisaika, syntymisen syy ja tieto siitä, milloin merkintä poistuu rekisteristä. Rekisteriotteesta näkyy myös se, mitkä tai ketkä toimijat ovat kuluneen vuoden aikana hakeneet kyseisen henkilön tai yrityksen tietoja luottotietorekisteristä.

Luottotietorekisteriotteen saa myös silloin, kun haitallisia merkintöjä ei ole. Tällöin sitä voi käyttää esimerkiksi todistuksena siitä, että omaa virheettömän maksuhistorian ja näin edesauttaa esimerkiksi vuokra-asunnon saamista.

Lisää Top5Credits
↑ mainos ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Miten tarkistan omat luottotietoni?: 4.2/5 yritykseltä 31 äänet
Laura Laura
Laura on suomalainen copywriter ja kääntäjä, jonka erikoisalaa ovat erityisesti erilaiset rahoitusmarkkinoiden aiheet. Lisätietoja...

5000
Lainasumma 100 € - 5 000 €
Korko 3,65 %
Eräpäivä 3 - 44 kk
2000
Lainasumma 50 € - 2 000 €
Korko 6,75 %
Eräpäivä 30 päivää - 12 kk
70000
Lainasumma 500 € - 70 000 €
Korko 10,4 %
Eräpäivä 1 - 15 vuotta