Pankin valinta on tässä tärkeää, sillä pienistä rahoista ei pysty maksamaan kalliita pankkipalveluja. Opintolainaa ottavalle oikean pankin valinta on sekin tärkeää. 

Opiskelijalle edullisimmat pankit

Köyhät opiskelijat ovat osaltaan stereotypia, mutta samalla se on täyttä totta. Vaikka Suomessa on verrattain hyvät tuet myös opiskelijalle, joutuvat monet heistä kituuttamaan todella pienillä rahoilla koko opiskeluajan. Pankin valinta on tässä tärkeää, sillä pienistä rahoista ei pysty maksamaan kalliita pankkipalveluja. Opintolainaa ottavalle oikean pankin valinta on sekin tärkeää. 

Pankkipalveluja on saatavilla myös maksuttomasti, ainakin alle 26-vuotiaille. Esimerkiksi Nordea, OP ja Ålandsbanken tarjoavat maksuttomia peruspalveluita opiskelijoille. Opintolaina on puolestaan sellainen laina, jota tarjoavat kaikki pankit - tämä johtuu osaltaan siitä, että opintolainassa valtio on takaajana, joten pankeilla on varmistunut tätä kautta lainan takaisin maksu. 

Tästä huolimatta tai ehkäpä juuri siitä syystä opintolainan kilpailuttaminen kannattaa. Pankeilta voi tulla nimittäin erilaisia lainatarjouksia. Eri pankeilla voi olla puolestaan opiskelijalle tarjolla erilaisia etuja, jos he ottavat opintolainan juuri kyseisestä pankista. Näistä voi olla yllättäviäkin hyötyjä, vaikka ne kuulostaisivatkin vain tavallisilta bonuksilta. 

Opintolainojen koroissa ei pankkien välillä kovin suurta eroa ole, mutta tarkan euron laskeskelijat ottavat varmasti nekin huomioon. Eikä siinä mitään väärää ole. Koron ohella kannattaa myös laskeskella, mitä pankkien kulut tulevat todellisuudessa maksamaan. Parhaiten lainan edullisuuden saa selville, jos vertailee todellisia vuosikorkoja. Niissä ovat laskettu korkojen ohelle myös kulujen osuus. 

Luottokortti opiskelijalle

Moni ei tiedä sitä, että opiskelijan on mahdollista saada luottokortti. Pankeilla on kuitenkin erilaisia vaatimuksia niiden saamiseen, joten tässäkin kannattaa tehdä runsasta vertailua. Sivutoiminen opiskelu ei välttämättä riitä luottokortin saamiseen. 

Luottokorttien limitti eli luottomäärä ei yleensä opiskelijalle nouse yli 1000 euron, mutta opiskelija voi halutessaan kysyä myös pienempää luottorajaa, jos haluaa pitää talouden hallinnassa. Luottokortti on usein kätevä ja edullinen maksutapa, vaikka maksaisikin saman tien luoton takaisin. Joskus kaupat myöntävät tietyille luottokorteille omia alennuksia tai bonuksia, joita ei muilla korteilla saisi. Esimerkiksi Keskon liikkeissä on saanut Plussa Mastercardilla kaksinkertaisia Plussa-pisteitä. 

Luottokortit ovat muutenkin turvallisia maksutapoja, sillä yleensä niiden myöntäjät korvaavat luottokortin haltijan kohtaamat huijaukset, joita ei onneksi kovin usein tule vastaan. Korttien tuoteturva voi myös korvata tuotteen silloin, jos se varastetaan tai jos se hajoaa liian pian ostohetkestä. Luottokorteilla voi saada myös erilaisia vakuutuksia, kuten esimerkiksi matkavakuutuksia, jos matkat on maksettu osittain samalla kortilla. 

Opiskelijoille on tarjolla Visa ja Mastercard -luottokortteja, jotka toimivat lähes yhtä hyvin kaikkialla maailmassa. Mastercard-kortteja on kuitenkin useammin saatavilla, joskin usein opiskelijoillekin tarjotaan Mastercard-prepaid-kortteja. Ne eivät ole luottokortteja sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan pankkitilillä pitää olla rahaa, jotta ne toimivat. Joihinkin prepaid-kortteihin ladataan rahaa sisää. Prepaid-kortit ovat kuitenkin turvallisia ja ne toimivat hyvin eri puolilla maailmaa. 

Luottokortteja ilman opintopistevaatimuksia

Luottokorteista yksi hyvä vaihtoehto on S-Pankin luottokortti opiskelijalle, jossa on Visa Debit/Credit -mahdollisuus. Se on siis niin sanottu yhdistelmäkortti. Korkeakouluopiskelijat voivat hakea yhdistelmäkorttia ilman opintopistevaatimuksia. Yhdistelmäkortissa on pankkikorttitoiminto, mutta myös luottokorttiominaisuus. Luottoraja on 1000 euroa. S-Pankki toki toivoo että opiskelija liittyisi asiakasomistajaksi, jolloin kortin haltija saa kuukausi- ja vuosimaksut kuluitta. Kannattaa huomata, että tähän käyvät myös he, jotka ovat asiakasomistajataloudessa. Jos vanhemmilla on asiakasomistajuus, opiskelevat lapset hyötyvät tästä. 

Nordea Gold -luottokortti on puolestaan opiskelijalle sopiva luottokortti S-Pankin Visa-kortin ohella, koska sekin on mahdollista saada ilman opintopistevaatimuksia tai säännöllisiä tuloja. Nordean korttiin voi liittää myös Plussa-ominaisuuden K-ryhmän kauppoihin. S-Pankin korteissa S-ryhmän kauppoihin edut ovat valmiina.  

Säästötilille säästöt talteen

Pankit tarjoavat myös säästötilejä opiskelijoille, joka saattaa kuulostaa monen mielestä turhankin optimistiselta. Jos opiskelijalla ei ole rikasta turvaverkkoa taustalla, on todennäköistä että säästöjä ei jää pienten tukien jälkeen talteen laitettavaksi. Mutta he, joilla tähän on mahdollisuus, kannattaa ehdottomasti säästötili avata kasvamaan korkoa.  

Nykyään on tosin mahdollisuus laittaa myös osa säästöistä rahastoihin ja ainakin S-Pankin korteissa voi asettaa pienetkin summat menemään automaattisesti rahastoihin. Monien mielestä rahastot voivat tuottaa enemmän, kuin säästötilit. Rahastoissa on pienemmän riskin ja korkeamman riskin rahastoja, joista viimeksi mainituissa on todennäköisempää voittaa enemmän rahaa. 

Yhteenvetoa parhaimmista pankeista

Parasta pankkia opiskelijalle ei voida siis tyhjentävästi kertoa, sillä paremmuus riippuu monesta tekijästä. Monelle opiskelijalle voi tulla mukavasti hyötyä siitä, jos vaikkapa omat vanhemmat ovat jo asiakasomistajina kyseissä pankissa. Eri opiskelijoille voivat erilaiset edut olla tärkeämpiä kuin toiset. On kuitenkin eräitä seikkoja, joihin kannattaa aina kiinnittää huomiota. 

  • vertaile pankkien todellisia vuosikorkoja opintolainoissa
  • vertaile pankkien kuluja tavallisissa, ns. peruspankkipalveluissa 
  • ota selvää, vaativatko pankit tiettyä määrää opintopisteitä luottokortin saamiseen

Vertailua kannattaa aina tehdä, vaikka tuntuisikin siltä, ettei pankeissa ole juuri eroa. Pienistä puroista voi tulla kuitenkin suurehko joki. Ja koska lainojen, pankkien ja rahoituslaitosten vertailu on ilmaista, miksi ei tekisi sitä - varsinkin koska se on niin helppoa. 

Lisää Top5Credits
↑ mainos ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Opiskelijalle edullisimmat pankit: 4.2/5 yritykseltä 4 äänet
Laura Laura
Laura on suomalainen copywriter ja kääntäjä, jonka erikoisalaa ovat erityisesti erilaiset rahoitusmarkkinoiden aiheet. Lisätietoja...