Lainoja on nykypäivänä tarjolla sekä lukemattomia erilaisia että lukemattomilta erilaisilta tarjoajilta. Olet ehkä miettinyt, mistä lainaa kannattaa hakea? Mikä on paras vaihtoehto juuri sinun tarpeisiisi? Kannattaako lainaa hakea perinteisesti pankista, vai voisiko vaihtoehtona olla joku toinen palveluntarjoaja tai jopa kuluttajien välinen vertaislaina? Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hyviä ja huonoja puolia erilaisiin lainatarjoajiin liittyy ja mihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota lainaa hakiessasi.

Pankkilainat vs. muut lainat: hyvät ja huonot puolet

Pankkilainalla tarkoitetaan pankin eri tarpeisiin myöntämää lainaa. Pankkeja Suomessa ovat esimerkiksi Osuuspankki, Nordea, Handelsbanken ja Danske Bank.

Pankkilainojen hyvät puolet:

 • Pankkilainat ovat kilpailukykyisiä ja niiden ehdoista voi usein neuvotella. Jokaisen asiakkaan taustat selvitetään tarkasti ja asiakkaalle annetaan paras mahdollinen tarjous.
 • Pankit voivat tarjota asiakkailleen keskitysetuja, mikäli asiakkaalla on esimerkiksi useita lainoja tai vakuutukset saman katon alla. Näin asiakas voi säästää reilusti rahaa.
 • Pankki on erinomainen kohde asuntolainalle tai muulle pidemmälle lainalle, sillä pankkien korot ovat pitkällä aikavälillä matalammat kuin kulutusluottojen korot.

Pankkilainojen huonot puolet:

 • Pankki usein vaatii, että luotonhakija liittyy kyseisen pankin asiakkaaksi voidakseen saada lainaa kyseisestä pankista.
 • Monet pankit ovat kehittäneet verkkopalvelujaan, mutta edelleen osa pankeista vaatii asiakasta käymään konttorissa. Tämä johtaa siihen, että prosessi on hieman pidempi ja mutkikkaampi.
 • Mikäli asiakkaan luottokelpoisuus on heikko tai luottotiedot on menetetty, on pankkilainan saaminen hyvin hankalaa tai vähintäänkin todella kallista.

Muita rahoituspalveluntarjoajia taas ovat lähiaikoina yleistyneet muut luotonantajat, kuten esimerkiksi Vivus, Risicum, Ferratum, Credigo ja muut vertailupalvelut.

Ei-pankkilanojen hyvät puolet:

 • Lainan hakeminen on usein paljon pankkilainaa helpompaa ja nopeampaa: hakemuksen voi täyttää netissä ja tarjouksia saa usein välittömästi.
 • Osa palveluista tarjoaa lainoja myös henkilöille, joilla on taustallaan maksuhäiriömerkintöjä.
 • Kulutusluottoja on mahdollista kilpailuttaa enemmän kuin pankkilainoja, sillä tarjoajia on useampia.

Ei-pankkilainojen huonot puolet:

 • Kustannukset ja korot ovat usein pankkilainoja suurempia ja lainat näin ollen kalliimpia.
 • Lainasummat ovat usein pienempiä, eli esimerkiksi asuntolainan saaminen on hankalampaa suuren vaaditun summan johdosta.
 • Muut rahoituslaitokset eivät usein voi tarjota keskitysetuja.
 • Lainojen ehdot ovat usein samat hakijasta riippumatta, eli esimerkiksi hyvä takaisinmaksukyky ei välttämättä tarjoa edullisempia lainoja.

Ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta siihen, onko pankki vai muu rahoituslaitos selkeästi parempi vaihtoehto. Paremmuus on yksilökohtaista ja riippuu suuresti lainasi määrästä, lainan takaisinmaksuajasta ja muista tarpeistasi. Mihin tahansa lainantarjoajaan päädytkään, sinun kannattaa hakea mahdollisimman paljon tietoa lainan tarjoajista, lainojen ehdoista ja muista seikoista. Voit etsiä tietoa internetistä tai kysyä kokemuksia esimerkiksi ystäviltäsi ja sukulaisiltasi. Tutki vaihtoehtoja ja tarjouksia eri tarjoajilta, jotta osaat valita itsellesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Lisää Top5Credits
↑ mainos ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Pankkilainat vs. muut lainat: hyvät ja huonot puolet: 4.2/5 yritykseltä 22 äänet
Laura Laura
Laura on suomalainen copywriter ja kääntäjä, jonka erikoisalaa ovat erityisesti erilaiset rahoitusmarkkinoiden aiheet. Lisätietoja...

50000
Lainasumma 2 000 € - 50 000 €
Korko 14 %
Eräpäivä 1 – 15 vuotta
60000
Lainasumma 1 000 € - 60 000 €
Korko 11 %
Eräpäivä 1 – 15 vuotta
3000
Lainasumma 400 € - 3 000 €
Korko 49,6 %
Eräpäivä 0